Oranjariebouw

De oorsprong van de hedendaagse veranda gaat terug tot de klassieke oudheid en de renaissance. Ontdekkingsreizigers brachten exotische planten mee van hun verre ontdekkingstochten. De klimatologische omstandigheden waren, zelfs in het zuiden van Europa, echter verre van ideaal om deze planten ook tijdens de kille wintermaanden in leven te houden. Kleine hokjes werden kunstmatig verwarmd met kacheltjes om de ideale temperatuur te verkrijgen.

Uw partner in oranjeriebouw

Met de opkomst van de glasindustrie en de gietijzeren constructies slaagde men er in om met veel natuurlijk licht en zonnewarmte het gewenste microklimaat te creëren waarin exotische planten en vruchten het best gedijden.

Al vlug evolueerde de oranjerie van kweekkamer tot ontmoetings- en ontspanningsruimte. In de tweede helft van de twintigste eeuw brachten nieuwe fabricatieprocédés de oranjerie binnen het bereik van een breder publiek. Wie vandaag een oranjerie wil bouwen, krijgt een resem aan technologische snufjes ter beschikking : automatische verluchtings- en verwarmingssystemen, beregeningsinstallaties, kunstmatige verlichting … 

De fanaat van uitheemse bloemen en planten hoeft niet meer op zijn honger te zitten, maar kan zijn hobby bijna professioneel beoefenen.